Tato stránka využívá v rámci poskytování služeb cookies. Pokračováním v prohlížení stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete ZDE

5 fází každého vysokoškoláka

V tomto článku si můžete přečíst o pěti fázích, kterým se pravděpodobně žádný vysokoškolák za své studium nevyhne. Od počátečního nadšení, přes občasné zoufalství, až po vítězství.

 

1.Počáteční nadšení

Touto fází si nezbytně nutně projde každý vysokoškolák. Některé to přejde hned po prváku, jiní se do ní vrací opakovaně na začátku každého semestru. Budete plní očekávání, někteří se pečlivě vybaví všemi podklady a pomůckami a budou čekat, co přijde dál.

2.Trocha zoufalství

Počáteční nadšení často přejde do mírného zoufalství ze všeho nového a složitého. Hledání studijního oddělení, referentky, vyřizování ISIC karty, shánění podkladů a hledání učeben. To odradí nejednoho studenta. Ale jen do té doby, než zjistíte, kolik času a formalit by vás stálo vyřídit si žádost o ukončení studia.

3.Odkládání a prokrastinace

V této fázi neexistuje skoro nic na světě, co by vás donutilo plnit zkoušky a odevzdávat seminárky dřív než v nejzazší možný termín. Volný režim snadno svede k prokrastinaci a vám zde pomůže jen určení vlastních deadlinů a vypracování pracovního plánu, kterého se budete držet.

4.Zoufalství v průběhu studia

V této fázi vám už deadliny klepou na dveře a vy se dostáváte do situací, kdy musíte řadu věcí stihnout prakticky přes noc. Pokud to zvládnete, přicházíte do poslední fáze.

5.Vítězství

Motivace sice dojde dřív nebo později každému, ale pokud jste se úspěšně dostali až na konec semestru, máte skoro vyhráno. Teď si můžete na chvíli oddechnout, alespoň do doby, než přijde další semestr.